reklama

Dáte si džabanu?

Pýtate sa, čo to je? Hm, teraz, keď som odsunula arabistické uvažovanie, mi prišiel na um džbán. No, od pravdy až tak ďaleko nie sme, len sa v tomto prípade musíme presunúť južnejšie, vzdušnou čiarou o čosi viac ako 4000 km, konkrétne do Sudánu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

Džabana, v sudánskom podaní skôr ďabana, je keramická alebo kovová nádobka na varenie a nalievanie kávy s charakteristickým guľatým telom a úzkym hrdlom. Ide o typickú sudánsku kávu, ktorá málokoho nechá ľahostajným. Jej príprava predstavuje celý rituál, ktorého výsledkom je slastný pôžitok - nielen pre chuťové poháriky, ale aj pre dušu, ktorá si vychutnáva relax v spoločnosti.

Všetci Sudánci, bez ohľadu na to, či sú bohatí alebo chudobní, konzumujú veľmi kvalitnú kávu. Veď známa arabica sa pestuje aj na juhu ich krajiny a kvalitné zelené zrná sa tiež dovážajú zo susednej Etiópie. Zelené zrná sa asi 10 minút pražia na ohni (pozri fotky) na osobitnej panvici.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
príprava kávového rituálu
príprava kávového rituálu 

pražiť kávu sa dá aj takto jednoducho
pražiť kávu sa dá aj takto jednoducho 

čas odstaviť zrná
čas odstaviť zrná 

Keď sú zrná takmer čierne, Sudánky ich vysypú do mažiara a tĺkom ich menia na drobné, najlepšie v rytme piesne, ktorú si pritom nôtia.

roztĺkanie zŕn
roztĺkanie zŕn 

Niežeby kávu nerobili aj muži, ale všade na trhoch a voľných priestranstvách je to ženská záležitosť a každá žena si „stráži“ svoje teritórium, občas pritom odháňajúc kozu, ktorú prilákala vôňa kávy. Tĺk dosahuje niekedy impozantné rozmery, aj vyše metra, čo ešte podčiarkuje atmosféru prípravy. Nahrubo rozdrvené zrná sa vsypú do džabany s pripraveným pomletým zázvorom, škoricou a kardamómom. Tá sa potom postaví na rozžeravené uhlíky alebo do plameňov „butagázu“ a zmes sa nechá prevariť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
džabana na uhlíkoch
džabana na uhlíkoch 

iná džabana
iná džabana 

Tradične treba džabanu stiahnuť z ohňa po prvom prevarení, chvíľu podržať, znova položiť na oheň, nechať druhýkrát zovrieť, znova na chvíľu odstaviť a zopakovať to aj tretíkrát. Medzitým už treba mať pripravené malé, široké kalíšky z keramiky alebo skla s tromi až štyrmi lyžičkami cukru. Do hrdla džabany sa napchá chumáčik hrubých umelých vláken (tradične rastlinných vláken) miesto sitka.

dômyselné sitko
dômyselné sitko 

Potom sa cukor zaleje silným vývarom z kávy a korenín. Niekto to zvládne aj bez sitka, bedlivo sledujúc hranicu medzi tekutinou a usadeninou. Prvý vývar nesie meno bikrí, čo je odvodené od koreňa b-k-r s významom "skorý, raný". Takto sa celý obsah džabany porozlieva do minišálok s cukrom. Niekedy až príkru skladkosť maskuje štipľavý zázvor a prenikavý kardamóm, pričom škorica celkový dojem uhládza. Keď sa všetko rozdelí a na spodku džabany zostane kávový sós, dolieva sa voda a preváranie sa opakuje. Káva z druhého zriedeného koncentrátu sa volá tína, čo je odvodené od číslovky "dva" – arabsky itnajn. Existuje dokonca aj tretie prevarenie menom tilit z arabského taláta s významom "tri". Ešte aj táto však nezriedka dosahuje vyššiu koncentráciu, ako je bežné v Európe. Nezvyknutí jedinci po tilite cítia, ako im krv tuhne v žilách a iní zasa, ako štipľavkasto-sladký burcujúci nápoj oživuje každú bunku. A práve to je najlepší čas na obchodné rokovania, ktoré takto majú šancu prebehnúť v príjemnej a povznášajúcej atmosfére. Tak na zdravie a na dobrý obchod!

SkryťVypnúť reklamu
reklama
simsalabim - a je po káve!
simsalabim - a je po káve! 

Emíre Khidayer

Foto: Emíre Khidayer

http://www.tvkarpaty.sk/spravy/kultura/piestancov-si-ziskala-arabskou-kavou-a-plodmi-baobabu-853.php

http://www.piestanskydennik.sk/rubriky/spravy/aktualne/emire-khidayer-varila-studentom-dzabanu-6734/


Orient

Orient

Bloger 
  • Počet článkov:  85
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Spája nás FascinÁzia; kultúry a krajiny Orientu sa stali súčasťou našich životov. Spolupracujeme v rámci OZ Pro Oriente (www.prooriente.sk) Zoznam autorových rubrík:  Blízky východĎaleký východIndiaJuhovýchodná ÁziaVšeobecnéSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu