Dáte si džabanu?

Autor: Orient | 7.4.2011 o 18:18 | Karma článku: 7,55 | Prečítané:  1903x

Pýtate sa, čo to je? Hm, teraz, keď som odsunula arabistické uvažovanie, mi prišiel na um džbán. No, od pravdy až tak ďaleko nie sme, len sa v tomto prípade musíme presunúť južnejšie, vzdušnou čiarou o čosi viac ako 4000 km, konkrétne do Sudánu.

Džabana, v sudánskom podaní skôr ďabana, je keramická alebo kovová nádobka na varenie a nalievanie kávy s charakteristickým guľatým telom a úzkym hrdlom. Ide o typickú sudánsku kávu, ktorá málokoho nechá ľahostajným. Jej príprava predstavuje celý rituál, ktorého výsledkom je slastný pôžitok - nielen pre chuťové poháriky, ale aj pre dušu, ktorá si vychutnáva relax v spoločnosti.

Všetci Sudánci, bez ohľadu na to, či sú bohatí alebo chudobní, konzumujú veľmi kvalitnú kávu. Veď známa arabica sa pestuje aj na juhu ich krajiny a kvalitné zelené zrná sa tiež dovážajú zo susednej Etiópie. Zelené zrná sa asi 10 minút pražia na ohni (pozri fotky) na osobitnej panvici.

príprava kávového rituálu

pražiť kávu sa dá aj takto jednoducho čas odstaviť zrná

 

Keď sú zrná takmer čierne, Sudánky ich vysypú do mažiara a tĺkom ich menia na drobné, najlepšie v rytme piesne, ktorú si pritom nôtia.

roztĺkanie zŕn

Niežeby kávu nerobili aj muži, ale všade na trhoch a voľných priestranstvách je to ženská záležitosť a každá žena si „stráži“ svoje teritórium, občas pritom odháňajúc kozu, ktorú prilákala vôňa kávy. Tĺk dosahuje niekedy impozantné rozmery, aj vyše metra, čo ešte podčiarkuje atmosféru prípravy. Nahrubo rozdrvené zrná sa vsypú do džabany s pripraveným pomletým zázvorom, škoricou a kardamómom. Tá sa potom postaví na rozžeravené uhlíky alebo do plameňov „butagázu“ a zmes sa nechá prevariť.

džabana na uhlíkoch iná džabana

Tradične treba džabanu stiahnuť z ohňa po prvom prevarení, chvíľu podržať, znova položiť na oheň, nechať druhýkrát zovrieť, znova na chvíľu odstaviť a zopakovať to aj tretíkrát. Medzitým už treba mať pripravené malé, široké kalíšky z keramiky alebo skla s tromi až štyrmi lyžičkami cukru. Do hrdla džabany sa napchá chumáčik hrubých umelých vláken (tradične rastlinných vláken) miesto sitka.

dômyselné sitko

Potom sa cukor zaleje silným vývarom z kávy a korenín. Niekto to zvládne aj bez sitka, bedlivo sledujúc hranicu medzi tekutinou a usadeninou. Prvý vývar nesie meno bikrí, čo je odvodené od koreňa b-k-r s významom "skorý, raný". Takto sa celý obsah džabany porozlieva do minišálok s cukrom. Niekedy až príkru skladkosť maskuje štipľavý zázvor a prenikavý kardamóm, pričom škorica celkový dojem uhládza. Keď sa všetko rozdelí a na spodku džabany zostane kávový sós, dolieva sa voda a preváranie sa opakuje. Káva z druhého zriedeného koncentrátu sa volá tína, čo je odvodené od číslovky "dva" – arabsky itnajn. Existuje dokonca aj tretie prevarenie menom tilit z arabského taláta s významom "tri". Ešte aj táto však nezriedka dosahuje vyššiu koncentráciu, ako je bežné v Európe. Nezvyknutí jedinci po tilite cítia, ako im krv tuhne v žilách a iní zasa, ako štipľavkasto-sladký burcujúci nápoj oživuje každú bunku. A práve to je najlepší čas na obchodné rokovania, ktoré takto majú šancu prebehnúť v príjemnej a povznášajúcej atmosfére. Tak na zdravie a na dobrý obchod!

simsalabim - a je po káve!

Emíre Khidayer

 

Foto: Emíre Khidayer

 

http://www.tvkarpaty.sk/spravy/kultura/piestancov-si-ziskala-arabskou-kavou-a-plodmi-baobabu-853.php

http://www.piestanskydennik.sk/rubriky/spravy/aktualne/emire-khidayer-varila-studentom-dzabanu-6734/


Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

SVET

Slovák pomáha pri Mosule: Tu sa bojuje proti najväčšiemu zlu

Neumytý, neoholený, hladný. Po troch dňoch na fronte chce OLIVER VALENTOVIČ len teplú sprchu, pivo a pizzu. Pomáha pri irackom Mosule.

KOMENTÁRE

Koaličný Kotleba? Smer sa už vôbec nehanbí

Snaha kontrolovať moc je natoľko prioritná, že všetko ostatné ide bokom.


Už ste čítali?